Apr 12, 2014

Renew Passport dan urusan di Kaunter Imigresen Shah Alam

Jom sembang pengalaman saya renew passport untuk pertama kali.

Seperti sedia maklum mmg urusan imigresen sgt ramai org dan beratur panjang nak ambil no giliran.

Memandangkan saya duduk sungai buloh, saya ke kaunter pkns shah alam. Sesubuh hari saya dah keluar rumah dan sampai di pkns 645am.

Ada yang dah mula beratur, warga emas dan anak kecil pun ada siap sedia beratur di depan pintu pejabat yg tutup grill nya.

Saya pun sambung aje line beratur..join the crowd. Org semakin ramai menjelang ke pukul 730am. Line beratur semakin panjang. Ada pegawai yg jaga kot2 ada cubaan potong queue.

Saya dapat no giliran yg ke 8.. terus duduk tgu kaunter buka. Org ramai yg beratur mula dpt no masing2. Walaupun kaunter tak buka lagi.. no giliran dah cecah ke seratus.

Ok dah pukul 8am.. no dah mula di panggil.



2014 ni cara baru kot.. tak payah bawa gambar. Diorg ada mesin ambil gambar setiap kaunter. Hmmm beriya smlm saya pegi cuci gambar..rm15 dah bazir camtu aje... cehhhhh  
Tips.. datang dengan baju hitam.. tudung hitam.. korang make up siap2. Pagi2 pastikan muka segar. Sbb nak kena ambil gambar on the spot.



Selesai urusan bayaran utk 5 tahun.. pegawai tu ckp lg sejam datang collect passport baru. Saya tgk jam 830am.. ok breakfast time.
930am urusan selesai..Alhamdulillah

Approximately 2 hours to settle everything. Walaupun pihak imigresen ada buat perubahan utk cepatkan process renew passport ni.. masih belum cukup nak tampung permintaan crowd yg ramai.
Buka la byk cawangan lagi supaya memudahkan semua.

Siap semua.. saya gembira.. Boleh la travel obesi..huhuhu!!!!
Insyallah kalau panjang umur.. lagi 5 tahun saya datang renew passport semula.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget